Prečo musí trpieť aj dobrý človek

Človek z pohľadu samého seba a z pohľadu Boha, Svätého Písma
Používateľov profilový obrázok
javen
Príspevky: 158
Dátum registrácie: Št Máj 24, 2012 7:20
Bydlisko: Spišské Tomášovce
Kontaktovať používateľa:

Prečo musí trpieť aj dobrý človek

Príspevok od používateľa javen »

( Úvaha na tému utrpenie znovuzrodeného kresťana v dnešnom svete )
Prečo musí trpieť aj človek ktorý uveril v Ježiša Krista a je znovuzrodený? Nemalo by to byť práve naopak no nie? Tí čo robia zle by mali trpieť a nie aby to bolo naopak. Písmo však nikde nehovorí, že nás utrpenia celkom obídu. Ba dokonca hovorí o prenasledovaní pre meno Pána Ježiša Krista. ( Jn 15,18 ) ( Mt 10, 22) Človek ktorý pozná písmo si iste spomenie na Jóba a jeho utrpenie. Aj naša viera je často skúšaná rôznymi pozemskými starosťami, starosťami o živobytie, o rodinu, o holý život. Často nemôžeme spať pre rôzne problémy ktoré sme si nechali zájsť až pod kožu. Sme vystresovaný, bojíme sa čo nám prinesie zajtrajší deň. Má to tak byť? Vyžaduje od nás Boh takéto utrpenie a obeť? Určite nie! Máme sa odovzdať do Jeho dobrotivých rúk z dôverou a On sa o naše potreby dokonale postará. ( Mt 6,25-26 ) Boh sa staral o Izrael 40 rokov na púšti keď vyšli z Egyptskej zeme, z otroctva. V Biblii čítame, že ich tam Boh živil mannou ktorú nepoznali. Boh skúšal ich vieru a skúša aj našu dôveru v neho ako obstojíme v čase skúšok. Vrátime sa obrazne povedané do Egypta? Budeme hrešiť a nadávať na Boha keď sa nám prestane dariť? Alebo mu budeme z dôverou slúžiť a chváliť Ho aj keď sa nám práve teraz nedarí?
Ježiš spal v čase najvačšej búrky v lodičke ktorou zmietali vlny. ( Mk 4,38 ) Možno si teraz poviete, ale ja mám vieru prečo ma potom stále prenasleduje smola? Povedzme si rovno, čo robíš pre Božie kráľovstvo? robíš to čo od teba Kristus naozaj chce? Dôveruješ Kristovi, že sa v Jeho mene stane zázrak? ( Lk 18,8 ) Kristus od nás očakáva vieru, vierou môžeme pohnúť i horami. ( Mt 21,21 ) V takomto duchu sa stráca akákoľvek pochybnosť a prichádza na radu skutočná viera. I veľký proroci museli prejsť utrpením, spomeniem za všetkých proroka Daniela ktorého hodili do jamy z levmi a vieme čo sa potom stalo ďalej ako ho Boh zachránil. Skúšky a pokušenia tú nie sú len tak náhodou. ( 2 Kor 12,9 ) ( 1 Pt 1,6-7 ) Kristova moc sa najviac dokazuje v zlom období a čase skúšok.

Používateľov profilový obrázok
Simon
Príspevky: 175
Dátum registrácie: So Jan 07, 2012 23:36

Re: Prečo musí trpieť aj dobrý človek

Príspevok od používateľa Simon »

Maloverní ľudia sa hnevajú na Boha, často sa s tým stretám, prečo sa mám tak zle a neveriaca sviňa sa má ako prasa v žite. Ja aj v tomto vidím lásku môjho Boha. Keď už človek odmietol Krista, môj milujúci Boh mu doprial pohodlný život aspoň na chvíľočku. Ja si budem užívať s Kristom po celú večnosť. Čo je to pár rokov života v tomto slzavom údolí. Avšak ja netrpím, pretože viem, Komu som uveril. Milujem Pána, lebo viem, že iba vďaka jeho milosti som kým som. Všetko, čoho sa mi v živote dostáva, je z Jeho milujúcich rúk a On vie, čo potrebujem. Z tohto dôvodu nemôžem robiť nič iné, túžim Mu stále ďakovať za Jeho lásku. Milujem, i keď ma karhá a trestá za hriechy, lebo práve preto viem, že Mu na mne naozaj záleží.
Moja obľúbená pieseň: http://sk.gloria.tv/?media=295833

Používateľov profilový obrázok
pavel
Príspevky: 577
Dátum registrácie: Po Okt 04, 2010 17:00
Bydlisko: bratislava
Kontaktovať používateľa:

Re: Prečo musí trpieť aj dobrý človek

Príspevok od používateľa pavel »

Presne takto to berú všetci vo svete a žial i niektorí veriaci. Prečo musí trpieť aj dobrý človek?

Ukážte mi jedného dobrého človeka! Ja sám sa za neho nepovažujem a nepovažujem za neho ani nikoho, koho poznám a dokonca ani tých, ktorých nepoznám.

Merítko dobra, to si nastavil človek a ignoroval merítko Boha, ktoré si v dokonalosti ozajstnej spravodlivosti pri posudzovaní: dobro/zlo skazený človek nedokáže predstaviť. Človek je ako nádoba plná skazenosti. Ak zoberiem nádobu s dobrým medom a pridáme doň štipku jedu... celá nádoba je vhodná tak na vyhodenie, spálenie atd... Ak do pohára s jedom začnem liať med, nikdy sa nestane ten med jedlým - dobrým. Ak človek urobí jeden dobrý skutok (ktorý mu ale aj tak vo svojej prozretelnosti pripravil Boh), jeho samotnú skazenosť to nemôže očistiť, nemôže sa stať od tej chvíľe dobrým človekom.

Otočme otázku a spýtajme sa inak. Prečo sa takému skazenému a zlému človeku ako som ja, vy my, oni, dostáva toľko požehnania a Milosti? Prečo nemusí tak trpieť, ako by si zaslúžil? Ako to, že má čo jesť, má kde bývať, že má všedné radosti všedného človeka? Veď z pohľadu Boha a Jeho spravodlivosti, by mal byť už dávno mŕtvy! Nie je to úžasné, že človek, ten skazený odsúdený človek (a teraz neberme do úvahy, či spasený alebo ateista), môže ešte dýchať, ešte má šancu sa rozhodnúť, ešte môže mať deti, ktoré sa môžu zachrániť, ešte je stále obdobie milosti ...

Iste, sú na svete ľudia (chudoba v Afrike, Afghanistan, ale aj na Slovensku!), ktorí pri pohľade na nás šťastnejších vyslovujú výčitky, obviňujú Boha, myslia si (ako to spomínate), že bez Boha je asi všetko lepšie a jednoduchšie..., že tí (to ako my) sa majú jak prasce v žite. Nuž tu musím oponovať, aj chudobní aj bohatí trpia, umierajú mladí, zomierajú im deti atd... Na druhej strane, poznám i bohatých obrátených kresťanov. Nechodia na jachty s milenkami, ani neivestujú do politiky, hospodária so zvereným majetkom, lebo si uvedomujú, že nie je ich. Dostali ho do správy, na účely Božie.

Milí priatelia, oproti Pavlovi, Petrovi, Šimonovi, oproti prenasledovaným za čias Konštantína, Diokleciána, za čias inkvizície a komunizmu, sa dnešní veriaci majú skutočne ako prasiatka v žite. Majú čo papkať, majú kde spinkať, Boh sa o nich stará viac ako o tých vrabcov z Matúša. Nemáme sa načo sťažovať.

A tomu, kto by chcel vidieť ako vyzerá ľudské utrpenie by som odporúčal študovať holokaust. Ten kto by chcel vidieť a pochopiť najväčšie psychické, duševné utrpenie aké kedy na zemi bolo, by mal študovať Bibliu a zamerať sa konkrétne na udalosť, okamih, kedy Syn volá na Otca - všemohúcneho Boha - Stvoriteľa:

Éli, Éli, lama zabachtani?! To je: Môj Bože, môj Bože, prečo si ma opustil?!

Používateľov profilový obrázok
javen
Príspevky: 158
Dátum registrácie: Št Máj 24, 2012 7:20
Bydlisko: Spišské Tomášovce
Kontaktovať používateľa:

Re: Prečo musí trpieť aj dobrý človek

Príspevok od používateľa javen »

Ukážte mi jedného dobrého človeka!


To je samozrejmosť Pavel, dobrý je len Boh, o tom nikto dúfam nepochybuje. Moja úvaha smerovala na kruté tempo dnešnej doby. By sa divil aký ťažký je život tu na východe. Človek zo západu len ťažko pochopí východniara, keď si zhánaš robotu kde kade a zo všadiaľ ťa pekne vyprevádzajú pánkovia a paničky v kravatách, hrozné. Aj dnes som dostal za vyučenú na jednom výberovom konaní pre jednu nemenovanú firmu.. Bolo nás tam hádam okolo 30 uchádzačov a cítil som sa pri tom strašne aj keď som sa v duchu modlil a spieval Bohu chváli, samozrejme nezobrali ma. Teraz uvažujem prečo, veď aj ja musím z niečoho žiť, nie je to strašné? Nie je to skúška viery istím spôsobom? Nechcem plakať teraz nad sebou, nie, ale pochopil som pri tom jednu vec, aj keby som mal skrachovať a aj keby sa neviem čo robilo okolo mňa, mám zostať pevný v dôvere svojho nebeského Otca. Smrť pokladám skôr za vykúpenie pri pohľade na toľkú chudobu mi trhá srdce a nemôžem nič robiť iba sa modliť a veriť, že Boh sa postará aj o základné potreby mojej rodiny.

mil
Príspevky: 381
Dátum registrácie: Pi Okt 08, 2010 8:10

Re: Prečo musí trpieť aj dobrý človek

Príspevok od používateľa mil »

Len stoj pevne v Slove Pravdy bratu

Je potrebné si uvedomiť, že Božie cesty, teda ako sa o nás Boh stará a formuje, teda napomína, vystríha, ale aj švihá, sa nemusia zhodovať s našimi predstavami. Formuje nás svojím spôsobom! Je to súčasť udržiavania až do konca, zo všetkým cez čo nás Pán prevádza. Tu je vidieť opateru nášho Otca na nebesiach o svoje deti, aby nezahynulo ani jedno z nich, ale aby sme rástli vo viere. Je to všetko v spoľahlivých Božích rukách. Vieme čo je naším pokrmom - naším chlebom a Boh nás týmto chlebom sýti. A to je dôležité, aby sme stáli pevne v jeho Slove a nikdy neuhli.

Ja som taktiež už veľmi dlho nezamestnaný a som zo severovýchodu Slovenska. To, že som nezamestnaný mi bolo na prospech a to v duchovnom raste. Mám viacej času myslieť na pána a zdokonaľovať sa v Božom Slove. Som viac pripravený a vyzbrojený duchovnými zbraňami, ako som bol kedykoľvek predtým.

Ja sa skôr zamýšľam nad tým, či si vôbec zaslúžim to, čo mi dáva Otec na nebesiach. Či to nie je veľa, aby som nezlenivel.

Pravé evanjelium nevyzýva k sebarealizácii, ide tu totiž o sebazaprenie a teda ide o realizáciu Boha v nás. Naša spása cez Krista nie je garanciou zdravia, bohatstva, blahobytu, ale práve naopak. Tu je predpoklad, že budeme trpieť, no v duchu sa budeme radovať v istote s Kristom. Tu nie je miesto si myslieť, že sa nám bude v živote dariť. To už ani skutočne veriaci človek neočakáva. My máme inú radosť a pokoj v Duchu Svätom: Ján 14:27 Pokoj vám zanechávam, svoj pokoj vám dávam; nie tak, ako dáva svet, ja vám dávam. Nech sa neľaká vaše srdce ani nestrachuje!

Používateľov profilový obrázok
javen
Príspevky: 158
Dátum registrácie: Št Máj 24, 2012 7:20
Bydlisko: Spišské Tomášovce
Kontaktovať používateľa:

Re: Prečo musí trpieť aj dobrý človek

Príspevok od používateľa javen »

Pre mil:
Ďakujem za povzbudenie. Mne hodne pomáha slovo Pána Ježiša: Ako ťažko vojdú do kráľovstva tí čo majú majetky, ľahšie je ťave prejsť uchom ihli ako boháčovi vôjsť do kráľovstva nebeského. Život človeka nie je v rozmnožovaní jeho bohatstva.

Napísať odpoveď